En teknikers dagbok

En teknikers dagbok

Om denna blogg

Uppföljaren till "En estets dagbok".

Detta är helt enkelt ett sätt för mig att kunna formulera tankar som är lite för stora för bara ett Facebook-inlägg. Troligtvis kommer det vara lite småunderhållande, men förhoppningsvis också tankeväckande. Förhoppningsvis blir det en lite ljusare nyans av grå, den dag du mest ser lite mörkare nyanser av grå.

Smalhet

En tanke jag fickPosted by Arvid Mon, December 13, 2010 13:36:53
Tim Minchin - Not perfect
This is my body
And it’s fine
It’s where I spend the vast majority of my time
It’s not perfect
But it’s mine


Precis som alla andra, hade jag givetvis föredragit att ha en smidigare, starkare och mer pigmentfylld kropp (Sidospår: Är nazister MOT solbränna?), men jag är överlag nöjd med min egen kropp (förutom ögonen, som numera är glasprydda).

Vad jag däremot varit, och inte sällan fått höra, är att jag är smal, tanig, spenslig och tunn. Jag FÖRSTÅR VERKLIGEN INTE varför det är allmänt okej att påpeka för folk att dom är smala! När hörde du någon kommentera någon annans utseende med "Oj, vad tjock du är!" eller "men Arvid, dina öron är ju helt skeva!"? Aldrig! För man får inte säga så, förutom till folk som är en mycket nära.

Jag har varit vad statistik skulle kalla underviktig hela mitt liv jag minns. När jag var liten brydde jag mig inte, och gör det knappt nu heller, men jag hade absolut inte haft något emot att gå upp en del, förutsatt att det fördelas lagom mellan muskler och fett.

Men skit samma, det är inte viktigt. Vad som är viktigt är att dom som ligger ett par snäpp över din egen idealvikt kan säga "Åh, du ska vara glad! Tänk på mig, som måste gå ner!" Va? Har du större rätt att vara missnöjd över din vikt? Har jag som underviktig inte lika stor rätt att säga "Det är synd om mig, för jag går inte upp i vikt oavsett vad jag äter." och allvarligt, jag kan äta vad som helst, och ändå skulle den hypotetiska vågen jag väger mig på varje dag visa samma.

"Men jag då? Jag går inte ner i vikten oavsett hur lite jag äter!" Hur vore det möjligt? Förbruka mer energi än du äter, borde det vara så svårt? "Ja!" Okej, jag tror dig (nästan) eftersom jag har samma problem, fast tvärtom.

Min poäng är verkligen inte att säga att tjocka människor är dåliga, taskiga, fula, osmarta eller ens tjocka! Vad jag försöker säga är att undervikt kan vara ett lika stort problem som övervikt, så SLUTA ANVÄND "SMAL!" SOM EN KOMPLIMANG!

Vidare lyssning; Nanna Johanssons krönika om att inte använda "tjock" som komplimang


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Arvid Mon, December 13, 2010 16:46:41

Sofia: Roligt att du tycker det!

Alma: Ja, för din åldersgrupp. Men för killar mellan 15-45, så är INTE spenslig eller tanig någon sorts ideal. Då ska man (såklart) inte vara tjock, men vara vältränad (vilket jag varken är eller strävar efter). Hellre en boxare än en orienterare, om du ursäktar mina fördomar.

Posted by Alma Mon, December 13, 2010 15:38:05

Lite tankar från mig.. Jag håller med dig till viss del, och du vet att jag var lika smal som du när jag var mindre. Men vad man än tycker om det så är det ju enligt samhällets normer idag "modernt" och "snyggt" att vara smal. Så därför ses det nog inte som en sådan förolämpning att påpeka att någon är smal, jämfört med att påpeka att någon är tjock. Sen visst att du, och flera andra människor (typ bara killar) kan äta vad ni vill utan att gå upp i vikt. Men på samma sätt som att gå ned i vikt, så kan det krävas mer. Om man tex tränar så bygger man muskler och ökar i vikt. Så har man den uppriktiga viljan att

Posted by Sofia Stjärna Mon, December 13, 2010 14:51:57

ARVID.... jag visste minnsan inte att du var så duktig på att skriva :D

Vad kul och vad inte kul att så få har kommenterat dina inlägg.

Fortsätt skriva