En teknikers dagbok

En teknikers dagbok

Om denna blogg

Uppföljaren till "En estets dagbok".

Detta är helt enkelt ett sätt för mig att kunna formulera tankar som är lite för stora för bara ett Facebook-inlägg. Troligtvis kommer det vara lite småunderhållande, men förhoppningsvis också tankeväckande. Förhoppningsvis blir det en lite ljusare nyans av grå, den dag du mest ser lite mörkare nyanser av grå.

Julens sämsta klapp

Ville ju bara tipsa...Posted by Arvid Mon, December 20, 2010 13:36:31

(Om det står någonting dumt, taskigt eller bara fånigt, så håll i åtanke att jag oftast skriver saker medans jag kommer på dom, och inte alltid reflekterar så mycket innan.)

Det är ju så mycket tjöt nu för tiden om att just ens egen produkt ska vara "årets julklapp". Hur många gånger har man inte läst det.

Jag ska nu nominera min kandidat till "Julens sämsta julklapp"; Lotten.

Jag kan allvarligt inte tänka mig en sämre julklapp än till exempel en trisslott, eller någon sorts lottpaket. Jag kan inte se NÅGRA positiva egenskaper med att ge eller få en trisslott, förutom att det går snabbt att köpa.

För det första, så är jag naturligtvis emot hela lotteri-industrin (Kan det ha någonting att göra att jag aldrig fick se Bingolotto som barn? Isåfall, tack kulle bakom mitt hus!). Lotteri är att systematiskt ge bort pengar, på ett dåligt sätt. Välgörenhet är ju oftast bra, men är det det man är ute efter så kan man väl gå till närmsta idrottsförening, och ge dom en femhunka. Är man däremot ute efter att tjäna pengar, är man dum i huvudet. (Detta gäller inte typ spel på fotboll, poker eller hästar. (Vilket jag inte vill säga är en bra idé, men det är kanske en ANNAN dålig idé.)) "Plötsligt händer det!" och du har spelat bort familjens semesterkassa, ditt studiebidrag, eller dina barns bankkonton.

Och är det spänning du vill ha i livet, så är du antagligen den fegaste människan på jorden. Och är det chansen att få dina drömmar uppfyllda, skaffa bättre drömmar, eller framförallt, hitta bättre sätt att uppfylla dom.

För det andra; Vi säger att jag får en trisslott, och jag skrapar och inte vinner. Okej, det var ju ganska roligt. Alltså att skrapa. Men oj, vad mycket pulver det blev. Ifall jag hade haft mer pengar, kanske jag kunde ha anställt någon polsk städerska. Men så länge, städar du upp här lite granna, älskling?

För det tredje, om man vinner. Säg att jag vann 50 miljoner. Första, andra, tredje, fjärde, och antagligen upp till femtionde tanken är ju att man helt plötsligt blev otroligt lycklig, och helt plötsligt kommer ha ett underbart liv. Då ställer vi oss en fråga som alldeles för få ställer sig:

Vilka mår bra av att vinna 50 miljoner?

Och det är så smidigt utformat att jag kan ge er svaret direkt. De enda som mår bra av att vinna för mycket pengar (alltså mer än typ en miljon, kanske) är barnfamiljer, med nästan vuxna barn, eller gamla par, som har folk som kan ärva. En ungdom eller nästan vuxen, likt jag och mina äldre syskon, vi bör inte få för mycket pengar. Vi alla tre jobbar eller studerar, och jag bor fortfarande hemma. Det vi vill lägga våra stora pengar på, det är när vi kan åka som volontär till Tanzania, på semester (/volontärarbete?) i Peru eller på kub-VM i Tyskland! Och att få göra detta, ska vara ett resultat av att ha arbetat och sparat.

”Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.”
– Karin Boye

Det är naturligtvis även målet som för mödan värd, hon hårddrar det lite här. Men att få uppleva någonting man förtjänat att få uppleva, det är det som är grejen.

Och för att komma tillbaka, så ska en familj inte behöva bygga sin ekonomi på en lotterivinst. Man ska inte skaffa barn om man inte kan försörja dom någorlunda, är någonting jag slänger ut såhär utan att ha reflekterat över det. Sen unnar jag NATURLIGTVIS alla barnfamiljer (och alla människor öht) att helt plötsligt få råd att åka till Disneyland, eller att man kan köpa två julklappar istället för en. Men att skämma bort sitt barn (med materiella ting), är topp 5 dåliga uppfostringar man kan göra.

Och att ensamstående gamlingar eller halvgamlingar inte ska få det, är för att dom (troligtvis) inte behöver det. Jag tror att de negativa effekterna, alltså avundsjuka, lismande, ryktesspridningar osv, är betydligt värre än de positiva effekterna. Om någon av mina föräldrars föräldrar hade vunnit en ofantlig summa pengar, hade dom typ köpt en ny bil, skaffat en lite större TV, och bjudit hela släkten på typ en lagom lyxig restaurant, och skänkt bort en bra bunt. Sen hade dom antagligen inte gjort så mycket mer. För dom hade vetat att deras liv inte blir lyckligare av att dom spred pengar omkring sig.

Det finns garanterat äldre vars liv hade blivit bättre av ett par miljoner, men tillåt mig att hårddra, för annars finns det ju ingenting jag kan säga, överhuvudtaget.

Men ett krav för ALLA som skulle kunna hantera att vinna en förmögenhet, är att man har en extremt bra handlag med pengar. Det ironiska i situationen är ju såklart att det är just dom med ett riktigt bra handlag med pengar som INTE skulle köpa lotter. Paradox, är just vad det är!

(Ursäkta om jag sagt konstigheter i mina syskons eller far- och morföräldrars namn, det är ingenting jag har pratat med dom om, utan jag mest chansar.)

Och avslutningsvis, för att återknyta där vi en gång startade, på julklappsfronten. Om någon som jag kände sådär ganska lagom mycket, för att den skulle ge mig en lott, skulle ge mig just en lott, och jag skulle vinna ett åttasiffrigt belopp, skulle det bli en hel del obehagliga känslor i rörelse (det kanske hade blivit en och annan behaglig också..). Visst är det inte mer än skäligt att jag skänker en del av summan till han/hon som gav mig lotten? Hur mycket? 5 %, 20 % eller kanske rentav 50 %? Och visst hade jag känt skuld till honom (Äh, låt oss helt enkelt förutsätta att det är en kille, så sparar jag mina fingrar med att skriva ”han/hon” hela tiden!), som gav mig en så furstlig gåva, samtidigt som han hade känt skuld till mig, som gett tillbaks halva den furstliga gåvan? Och visst hade man själv tänkt säkert hundra gånger ”Åh, varför gav jag honom bara inte den andra lotten, som jag tänkte först, så hade jag fått den här”, och liknande tankar?

För att citera några av vår tids största filosofer (och hypokriter?):

”I'll buy you a diamond ring my friend if it makes you feel alright
I'll get you anything my friend if it makes you feel alright
'Cause I don't care too much for money, money can't buy me love”
– Beatles

Och hade du nu tänkt ge mig en trisslott (eller någon av de där lottpaketen, som gör att man nu nästan garanterat vinner), så behåll den. Ge mig ditt vackraste leende istället.

Nobelfesten

Ville ju bara tipsa...Posted by Arvid Fri, December 10, 2010 13:07:05
Åh, ibland önskar man att fick vara Lisa Flatt!

Eller ja, visst önskar man ALLTID att man fick vara Lisa Flatt?

http://www.alingsastidning.se/veckanslogg_visa.asp?id=7374&sidnamn=VECKANS BLOGG

Julen

Ville ju bara tipsa...Posted by Arvid Wed, November 17, 2010 23:59:31
Fundera i fem sekunder på frågan "Vad är egentligen det bästa med julen?"!

Sen vill jag bara konstatera att alla som sagt julmaten/träffa släkt&vänner/paket/lov/inspelningar av Arne Weise i rutan/julspel/julkonserter eller liknanade har fel.

Rätt svar:

Spotify
YoutubePang Prego

Ville ju bara tipsa...Posted by Arvid Tue, October 19, 2010 16:28:35
Jag har sagt det förut, och kommer fortsätta att säga det tills jag har övertygat alla.

BÖRJA LYSSNA PÅ PANG PREGO!!!

Om ni ba' "Äh, det är ju inte lika kul som Parlamentet, eller Full Frys, eller något annat skitprogram på TV4", så har ni så sjukt fel. Då har ni garanterat inte testat. Och har ni testat ett program, och inte tycker det är värt, så testa ett till. Tycker ni fortfarande inte det är kul, så kanske det helt enkelt inte är något för er. Men annars, så har ni ingen ursäkt. Och börja lyssna från början, så kommer ni fatta bättre. Jag har lyssnat 15 månaders avsnitt, på typ en och en halv månad, vilket blir typ i snitt två timmar om dagen.

Ge det ett försök, det kommer förgylla ditt liv mer än de flesta av dina vänner!

http://sverigesradio.se/sida/laddaner.aspx?programid=2782&sida=19
http://itunes.apple.com/se/podcast/pang-prego-i-p3/id308296564
Eller sök i Itunes Store!

Moderater, moderater, moderater...

Ville ju bara tipsa...Posted by Arvid Fri, October 15, 2010 16:48:04


Jag hade kunnat skriva något fånigt om att alla moderater är idioter, men vem är jag att döma?

Jag kan dock en gång för alla konstatera att den här är det!

Pånyttfödelsen

Ville ju bara tipsa...Posted by Arvid Mon, October 11, 2010 22:59:19
Jag har senaste dagarna saknat ett forum för att posta diverse lösa tankar, och kom på idén att åter igen väcka "En estets dagbok" till liv. Sen insåg jag, till min stora fasa, att jag inte längre gick estet! Jag är naturligtvis fortfarande i hjärtat estet, men eftersom bloggen åtminstone behövde en skenbar pånyttfödelse, kunde jag lika gärna byta namn, banner och (förinställd) layout.

Men grunden är samma. Förutom att jag kommer jobba lika hårt på att vara rolig. Jag påstår inte att jag inte önskar vara rolig, men jag kommer inte orka anstränga mig, jag kommer inte skämta särskilt mycket. Fast det är jag inte säker på att jag gjorde sist heller... Dessutom är det inte rolig jag söker vara, utan bara smått underhållande/tankeväckande. Eller bara ett tidsfördriv. Eller bara någonting alls.

Jag hoppas att jag ska hitta den ambition jag en gång hade, att göra några kortare inlägg i veckan, troligtvis mest om typ sån här skit http://www.youtube.com/watch?v=91oYiKas628&. Eller så kanske jag avslöjar min nya idé om hur man ska kunna utnyttja kaniner som en sorts allmosa till hembiträden. Men då får jag verkligen vara på gott humör.

Och bara så att alla (främst Karin) vet, om jag någon gång skulle använda fula ord här, så är det alltid på skämt, för det är bara då man får använda fula ord på internet. Och om jag någon gång skulle framhäva mig själv, så är det antagligen ironiskt.

Er vän bland vänner,

Arvid